Evőeszközkód-nem csak pincéreknek

Azt a legtöbb ember pontosan tudja, hogy ha az étteremben befejezte az adott fogás elfogyasztását, akkor ezt a párhuzamosan elhelyezett evőeszközökkel jelezheti a pincérnek. Azonban a pincérrel való kommunikáció ennél sokkal szofisztikáltabb is lehet. Az evőeszközökkel ugyanis nem csak azt tudjuk jelezni, hogy az étel végére értünk, hanem például azt is a tudtára adhatjuk, hogy ízlett-e vagy sem. A pincérek pedig tökéletesen értik a feléjük küldött jeleket.

De mindenekelőtt pontosítsunk. Ugyanis, ha azt (és csak azt) szeretnéd jelezni a pincér felé, hogy befejezted az étkezést, akkor konkrétan függőleges helyzetben kell egymás mellé helyezned a kést és a villát.

Ha ugyanis vízszintesen teszed egymás mellé ezeket, azzal azt üzened: befejeztem és ízlett az étel. A legtöbben általában tévedésből így jelzik, ha befejezték az evést, nem is sejtve, hogy ezzel elégedettségükről is biztosítják a felszolgálót.

Hogyan jelezheted, ha nem ízlett a fogás?

Illeszd a kés hegyét a villa fogai közé, ebből tudni fogja a pincér, hogy nem vagy teljes mértékben elégedett, és esetleg rá is kérdez, hogy mi volt a probléma.

De nem csupán az elégedettségednek adhatsz „hangot” az evőeszközök megfelelő elhelyezésével. Ha derékszögben egymásra helyezed a késed és a villád, azzal azt üzened, hogy végeztél, és várod a következő fogást. Ez azért praktikus, mert így elkerülheted a hosszabb várakozást, és a felszolgálónak sem kell más kommunikációs jelekből kikövetkeztetnie (esetleg hangosan rákérdenie), hogy végeztél-e.

Van, amikor az ember evés közben tart egy kis szünetet, ilyenkor a legkevésbé sem kedveli, ha egy felszolgáló arról érdeklődik, hogy szeretné-e még folytatni, vagy elviheti a tányért. Ha szeretnéd jelezni, hogy még folytatod, csak előtte szükséged van egy kis „pihenésre”, akkor egymással szemben, lazán helyezd el a tányéron a kést és a villát. Ha így teszel, akkor biztosan nem fog felbukkanni a pincér, hogy elvigye a tányérodat.

Ha pedig az adott fogást kanállal fogyasztod, és a végére értél, akkor vedd kia  tányérból a kanalat. Ebből érteni fog a pincér, és hamarosan jön, hogy elvigye a tányérodat.

Tekintsd meg nappali/ esti, ingyenes képzéseinket!

Kérdés esetén keress bennünket bizalommal!

Telefon: +36-1-4033585, +36-30-1952790

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.