Téli depresszió

Most, hogy véget értek az ünnepek, mindannyiunkban joggal merülhet fel egyfajta hiányérzet. Az elmúlt hetek középpontjában nyilván a karácsonyi készülődés, ajándékvásárlás, takarítás állt. Aztán eljött a karácsony, és ahogyan eljött, úgy el is múlt, mi pedig itt maradtunk az emlékével, és rá kell hangolódnunk az új évre, vissza kell térnünk a mindennapok forgatagába.

Hiányérzet az ünnepek után

Az ember ilyenkor kicsit fáradt, ami érhető, és ez nem mindig orvosolható egy nagy alvással. Ha kimerültél, és kedvetlen vagy, akkor nem biztos, hogy passzív pihenésre van szükséged, lehet, hogy éppen a barátaiddal töltött időből tudsz energiát meríteni. Fontos, hogy felismerd, miből fakad ez az „ünnepek utáni depresszió”, hogy milyen valódi okok állnak a háttérben, és ha ezt tudod, akkor kezdhetsz el dolgozni rajta. Nem törvényszerű, hogy ilyenkor mindenki letargikus, de az sem baj, ha te így érzel. Tegyél fel magadnak egy egyszerű kérdést: mi esne most igazán jól nekem?

Az újévi fogadalmakról

Szilveszter éjjel sokan tartanak önvizsgálatot, számba veszik az elmúlt évet, és különböző fogadalmakkal indítják a következőt. Ilyenkor többnyire a hiányosságainkra fókuszálunk. A legtöbb újévi fogadalom több sportról, több olvasásról vagy egészséges táplálkozásról szól – és sajnos ahogyan elhangzik, úgy el is távolodunk tőlük, és elodázzuk a megvalósításukat.

Ahhoz, hogy komolyan vegyünk a saját fogadalmunkat, és ne veszítsük el a motivációnkat, ugyanis az kell, hogy a fogadalom valóban szívből jöjjön. Ha a fogadalmat mások elvárásai motiválják, ha külső körülmény hatására tesszük, akkor sajnos valóban nagyon könnyen és gyorsan elmúlik a késztetés, hogy teljesítsük is, amit megfogadtunk. Tehát, a legfontosabb tanácsunk, hogy kizárólag olyat fogadj meg, ami szerinted is az előre jutásodat szolgálja – és van is hozzá kedved. Ha például úgy érzed, hogy túl keveset mozogsz, akkor ne arra esküdj fel, hogy hetente kétszer elmész konditerembe, ha közben a hideg ráz a konditerem gondolatától. Inkább őszintén gondold végig, hogy milyen mozgásforma áll a legközelebb hozzád, és arra összpontosíts.

Tekintsd meg nappali/ esti, ingyenes képzéseinket!

Kérdés esetén keress bennünket bizalommal!

Telefon: +36-1-4033585, +36-30-1952790

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.