Új trend: egyél a földön ülve

Te is mindig étkezőasztalnál szoktál enni? Vagy esetleg beviszed a tányért a nappaliba, és helyet foglalsz a TV előtt, a kanapén? Mit szólnál hozzá, ha azt mondanánk, hogy a földön ülve enni sokkal kényelmesebb, és talán még az egészségünket is segít megőrizni? Legalább is, ha hihetünk a japánoknak.

Miért esznek a japánok a földön ülve?

Annak, hogy miért étkeznek a japánok a földön ülve, elsősorban kulturális okai vannak. Az ősi japán kultúrában ugyanis a jó szellemek kedvére akartak tenni ezzel a gesztussal. Úgy tartották, hogy ha szék helyett a tatamin ülve táplálkoznak, azzal leróhatják a tiszteletüket a szellemvilág képviselői előtt. És ez a szokás végül évezredekig megmaradt, olyannyira, hogy a japánok ma is a földön ülve étkeznek, bár ma már nyilván más okokból.

Földön ülve enni egészséges?

Állítólag igen, legalábbis így tartják. Ha földön ülve eszünk, akkor étkezés közben nem fájdul meg a hátunk. Ha a földön ülünk, akkor javul a gyomor vérellátása, ami jó hatással van az emésztésre, és hamarabb érezzük, hogy jól laktunk, ami pedig megóv az igen ártalmas túlevéstől (hosszú távon akár az elhízástól is).

És ez kényelmes?

Nincs megkötve, hogy milyen ülőhelyzetet kell választanunk az étkezéshez; lehet ez lótuszülés, hagyományos törökülés, de akár ki is nyújthatjuk magunk elé a lábainkat, vagy ülhetünk egy tetszőleges jógapózban is. A lényeg csupán, hogy ne legyen alattunk szék.

Akinek gyakran fáj a dereka, az bizonyára észrevette már, hogy milyen kényelmetlen tud lenni hosszú időn át széken ülni, és hogy amint megfeledkezik magáról, önkéntelenül helyezkedni kezd, esetleg felhúzza az egyik lábát, vagy oldalra dől. Ilyen esetben persze nem jelent megoldást a földön ülve evés (sokkal inkább a gyógytorna lehet a kulcs), de ők talán kifejezetten értékelik majd ezt a gondolatot, hogy ezentúl ne asztalnál ülve egyenek. Mindenesetre, egy próbát megér (szigorúan otthoni környezetben, lehetőleg nem a vasárnapi családi ebéd alkalmával, és nem is egy étteremben az unokanővérünk eljegyzésén).

Tekintsd meg nappali/ esti, ingyenes képzéseinket!

Kérdés esetén keress bennünket bizalommal!

Telefon: +36-1-4033585, +36-30-1952790

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.