Egy csodás gyógynövény: a bodza

A bodza áldásos hatásait a népi gyógyászatból jól ismerjük; azonban ezek nem csak afféle hiedelmek, hiszen egyre több kutatás eredményei is alátámasztják: a bodza bizony tényleg számos betegség esetén csökkenti a tüneteket és gyorsítja a gyógyulást.

Milyen panaszok esetén alkalmazhatjuk a bodzát?

A bodzát elsősorban légúti megbetegedések tüneteinek csökkentésére használják. Ilyen az influenza, a köhögés, a megfázás, a nátha, de ezek mellett akár láz csillapítására is bevethetjük ezt a gyógynövényt.

Milyen alkotóelemeket tartalmaz a bodza?

Nagy mennyiségben tartalmaz vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort, illetve kiváló A-, B és C-vitamin forrás. A bodza továbbá vírus-és baktériumellenes hatással is bír, így növeli és támogatja a szervezet természetes immunválaszát.

Milyen formában fogyasszuk?

A bodzát sose fogyasszuk nyersen, mert mérgező! A frissen szedett bodzából azonban finom szörpöt, kiszárítva teát, vagy akár lekvárt is készíthetünk.

Bodzatea készítése

Szedd le a bodza kinyílott virágait, majd alaposan tisztítsd meg, és helyezd el egy arra alkalmas helyen száradni. Miután a virágok megszáradtak, szedd le őket a bodza száráról. A száraz virágokat tedd vászonzacskókba (kis tasakokba). Ha teát készítenél, akkor a virágokat forrázd le, és hagyd állni a vízben 10 percig. Ennyi idő alatt a virágokból kioldódnak a vitaminok és egyéb alkotóelemek. Ezután szűrd le, és ízesítsd ízlés szerint (inkább mézzel, mint cukorral). A bodzatea hidegen és melegen is fogyasztható, és nagyon egészséges! Ősszel, télen akár kúra szerűen is alkalmazhatod, hogy segítsen elkerülni a megfázást, és egyéb légúti megbetegedéseket.

Amit nem tudtál a bodzáról

A bodzának több fajtája van, ezek közül a fekete bodza (latin nevén: sambucus nigra) alkalmas emberi fogyasztásra (a többi nem). Ezt természetesen akár magunknak is szedhetjük (ha meg tudjuk különböztetni a többi fajtától). Ha bodza-beszerzésre indulunk, akkor mindenképpen válasszunk autós forgalomtól távol eső helyet, hiszen a virágok sajnos magukba szívják a kipufogókból áradó füstöt. A bodza különben a loncfélék családjába tartozó gyógynövény, ami Magyarországon őshonos.

Tekintsd meg nappali/ esti, ingyenes képzéseinket!

Kérdés esetén keress bennünket bizalommal!

Telefon: +36-1-4033585, +36-30-1952790

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.