Azért vannak a jó barátok...

Ezt a témát kezdjük egy rövid gyakorlattal, ha úgy tetszik, játékkal. Vegyél elő egy darab papírt, és rajzolj rá egy kisebb és egy nagyobb kört. A kisebb körbe írd bele azoknak az embereknek a nevét, akikkel napi kapcsolatban vagy, illetve, akik a legkedvesebbek a szívednek. Ide kerülnek majd a közeli családtagok és a legjobb barátaid. A nagyobb körbe azokat írd bele, akikkel lazább, haveri kapcsolatot ápolsz, nem beszéltek túl sűrűn, de bármikor felhívhatod őket, esetenként valamilyen közös programot is tervezhetsz velük. Ide hányan kerültek?

Ez a játék arra világít rá, hogy hány közeli barátod, és hány haverod van. Igazán közeli barát általában 3-5 akad, és pszichológusok szerint ennél többre nincs is szüksége az embernek. Ők azok, akikkel a legbelsőbb titkaidat is megoszthatod, akik olyannak szeretnek, amilyen vagy, akik előtt sosem kell megjátszanod magad, és akiket akár az éjszaka közepén is felhívhatsz, ha segítségre szorulsz, vagy csak jól esne beszélgetni.

A nagyobb körben lévők a haverok, a jó ismerősök, akikkel el tudsz beszélgetni, ha például ugyanarra a buszra vártok, vagy akár egy mozifilmre is beülnél velük, de a kapcsolat köztetek mégsem annyira mély, hogy bekerülhetnének a belső körbe.

Vannak életre szóló barátságok?

Igen, vannak. Olyanok is, amelyek akár kicsi gyerekkorban köttettek, és sem az idő, sema  távolság nem fog rajtuk. Megeshet ugyanis, hogy egyik másik barátunk vidékre vagy külföldre költözik, így kevesebbet tudunk találkozni, mégis, amikor ismét látjuk egymást, „ott folytatjuk, ahol abbahagytuk”.

A családi kapcsolatok helyettesíthetik a barátokat?

Nem. Irigylésre méltó és valóban nagyon értékes, ha édesanyáddal, édesapáddal vagy a testvéreddel baráti kapcsolat alakul ki köztetek, ez azonban nem helyettesíti a barátságokat.

Hogyan őrizheted meg a baráti kapcsolatokat?

Odafigyelés, törődés, együtt töltött idő, mély beszélgetések, közös programok, empátia… A facebookon és az instagramon küldött néhány szavas üzenetek, mémek, videók nem tartoznak ide, ezek ugyanis nem alkalmasak egy bizalmi kapcsolat ápolására, fenntartására.

Tekintsd meg nappali/ esti, ingyenes képzéseinket!

Kérdés esetén keress bennünket bizalommal!

Telefon: +36-1-4033585, +36-30-1952790

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.