Így lehetsz jó beszélgetőpartner

Biztos te is ismersz olyan embereket, akikkel örömmel beszélgetsz –  és olyanokat is, akikkel annyira nem szeretsz társalogni. Tudod, hogy mi a különbség köztük? Tudod, hogy mi tesz valakit igazán jó beszélgetőpartnerré – és hogy milyen tulajdonságok jellemzik azokat, akiknek az emberek nem szívesen nyílnak meg? Lehetséges, hogy ezen még nem gondolkodtál, pedig nagyon is egyszerű a megoldás. Van ugyanis pár kommunikációs formula (ha úgy tetszik: trükk, de bármilyen negatív felhang nélkül) ami téged is és engem is szuper beszélgetőpartnerré tehet. Lássuk, hogy melyek ezek!

Értő figyelem

Értő figyelemnek hívják a kommunikáció területén, amikor valóban odafigyelsz a másikra. Felé fordulsz, a szemébe nézel, nem hagyod, hogy elkalandozzanak a gondolataid, miközben hallgatod, és a tudtára is adod, hogy figyelsz rá. Tehát: beszélgetés közben nem nézel rá a telefonodra, nem babrálsz semmivel, nem töröd a fejed a kedvenc sorozatodon… Egyszerűen csak arra az emberre figyelsz, aki beszél hozzád.

Érzelmek visszatükrözése

Bátran vedd fel a beszélgetőpartnered hangulatát, és tükrözd vissza az érzelmeit. Ha feldúlt, akkor te is csóválhatod a fejed, ha valami örömteli hírt oszt meg veled, akkor mosolyogj. A lényeg, hogy érezze, hogy az ő érzelmi érintettsége rád is átragadt.

Foglald össze az információkat

Ha sok információt kaptál, akkor a másik monológja végén nyugodtan foglald össze néhány szóban, mielőtt reagálsz vagy tanácsot adsz neki. Egyrészt, ez neked is segít átlátni és rendszerezni, pontosítani a kapott infókat, másrészt ebből ő is tudni fogja, hogy mindvégig figyeltél arra, amit mondott neked.

Nyitott kérdések

Egy diskurzus során vannak nyitott kérdések és zárt kérdések. A zárt kérdések azok, amelyekre egyszerű igen vagy nem feleletet várunk (éhes vagy? szép idő van, ugye? sikerült felkészülnöd a vizsgára?)… A zárt kérdések jellemzője, hogy lezárják a beszélgetést. Ezzel szemben a nyitott kérdésekre hosszabb választ várunk, például: mit gondolsz erről az új tanárról? A nyitott kérdéseket az emberek jobban kedvelik, hiszen nagyobb szabadságot ad megnyilvánulni, és őszintébb érdeklődést sugallnak mint a zárt kérdések.

Tekintsd meg nappali/ esti, ingyenes képzéseinket!

Kérdés esetén keress bennünket bizalommal!

Telefon: +36-1-4033585, +36-30-1952790

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.