Miért olyan nehéz a pályaválasztás?

A pályaválasztás valóban az egyik legnehezebb kérdés, amivel életünk során találkozhatunk. A rendelkezésre álló számos lehetőség miatt nehéz eldönteni, hogy az ember merre induljon, nem is beszélve arról, hogy hosszú távon mivel szeretnénk foglalkozni. Íme néhány tanács, ami segíthet megfelelő döntést hozni.

Jelöld ki önmagad számára a megfelelő irányt! Ha nem is tudod még pontosan, hogy mivel is szeretnél foglalkozni a hátralévő életedben, azért azzal biztosan tisztában vagy, hogy mely területek érdekelnek.

Ne félj a kudarctól! A rossz választástól és a kudarctól való félelem megakadályozhatja az embereket abban, hogy cselekedjenek és szabadon döntsenek. Amikor a kis hang a fejedben azt kérdezi, hogy „mi lesz, ha nem sikerül?”, akkor nyugodtan hagyd figyelmen kívül. Miért is ne sikerülnie? Ez a világ nem a gyáváké!

A külső nyomás, mások véleménye és a kívülről jövő elvárások

A család, a barátok és a társadalom nyomást gyakorolhatnak rád, hogy bizonyos karrierutat válassz, ami megnehezítheti saját vágyaid és céljaid megvalósítását. Persze érdemes odafigyelni a szeretteid tanácsaira, de meg kell tanulnod szűrni ezeket, és a helyükön kell kezelned. Egyáltalán nem biztos, hogy a legjobb barátod nálad jobban tudja, hogy miben lennél hosszú távon sikeres, vagy mi tenne boldoggá a munkádban.

Szerezz minél több információt az adott területtel kapcsolatban, hiszen csak így hozhatsz megalapozott döntést. A Google a barátod. Keress rá egy-egy munkaköri leírásra, hogy tudd, egy adott munkakörben milyen feladatokkal találod majd szemben magad.

Folyamatosan változó munkaerőpiac

A munkaerőpiac folyamatosan fejlődik, ami megnehezíti a hosszú távon stabil és biztos pályaválasztást. Éppen ezért, a racionális érvek mellett gondolnod kell a saját ambícióidra is, amikor pályaválasztás előtt állsz. A pénz és a pénzügyi stabilitás sok ember számára jelentős szerepet játszik a pályaválasztásban. És bár valóban nagyon fontos, hogy piacképes szakmánk legyen, azért az sem baj, ha jól érezzük magunkat a munkahelyünkön, és ha olyannal foglalkozunk, amihez van tehetségünkJ

A pályaválasztás nagyon összetett és nehéz kérdés, amely számos tényező alapos mérlegelését igényli. Fontos, hogy szánj rá elég időt, gyűjts információkat, és beszélj olyan emberekkel, akikben bízol, és akik releváns tanácsot tudnak adni neked.

Tekintsd meg nappali/ esti, ingyenes képzéseinket!

Kérdés esetén keress bennünket bizalommal!

Telefon: +36-1-4033585, +36-30-1952790

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.