Így készült a dolgozatra

Egy nehezebb dolgozat nagy kihívást jelenthet, különösen, ha jó osztályzatot szeretnél kapni. A megfelelő stratégiákkal azonban hatékonyan felkészülhetsz bármilyen vizsgára, és magabiztosnak érezheted magad. Íme, néhány tipp, amelyek segítségével a legtöbbet hozhatod ki magadból a felkészülés és a dolgozatírás során.

Terv készítése

Kezdd egy tanulási ütemterv létrehozásával, amely lehetővé teszi, hogy elegendő időt szánj minden témára. Az ütemterv elkészítésekor célszerű a legnehezebb anyagokat előre venned, így azokat még lesz időd átismételni a számonkérésig.

Anyagok gyűjtése

Gyűjts össze minden olyan anyagot, amire szükséged van a tanuláshoz, például tankönyveket, jegyzeteket és korábbi, javított dolgozatokat. Ezzel időt takaríthatsz meg, és gondoskodhatsz arról, hogy minden kéznél legyen, amire később szükséged lesz.

Tanulj aktívan

Ahelyett, hogy passzívan olvasod át az anyagokat, aktivizáld magad jegyzetek készítésével, kérdések feltevésével és a legfontosabb pontok összegzésével. Ez segít jobban bevésni az információkat, és azonosítani azokat a területeket, amelyekre több figyelmet kell fordítani.

Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás

A vizsgára való felkészülés egyik legjobb módja a gyakorlás. Végezz gyakorlati teszteket, oldj meg minél több példát és kérj meg valakit, hogy kérdezzen ki, ha úgy érzed, hogy már megtanultad az adott anyagot.

Rend a lelke

Tartsd rendben a könyveidet, füzeteidet és a jegyzeteidet. Így nem kell azzal töltened az idődet, hogy megpróbálsz valamit előásni a kupac aljáról. Ha minden kéznél van, a tanulás is jobban megy.

Tarts szüneteket

A rendszeres szünetekkel frissen tarthatod az agyad, elkerülheted a kiégést, és fokozhatod a koncentrációt. Körülbelül óránként tarts rövid szüneteket, pihenj egy kicsit, állj fel, nyújtózz egyet, sétálj, egyél egy szelet csokit vagy vidd ki a kutyát.

Aludj eleget

Az elégséges és megfelelő minőségű alvás elengedhetetlen a csúcsteljesítményhez. Törekedj 7-9 óra alvásra minden este. A kialvatlanság és a fáradtság bizony sokat ronthat a koncentrációs képességen, vagyis, ha a dolgozat előtt nem alszod ki magad, az jelentősen ronthatja a teljesítményed (és az érdemjegyet is), tehát nem éri meg a dolgozat előtti éjszaka sokáig fennmaradni!

Tekintsd meg nappali/ esti, ingyenes képzéseinket!

Kérdés esetén keress bennünket bizalommal!

Telefon: +36-1-4033585, +36-30-1952790

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.