Ennyi minednre jó az ecet

Ecet gyakorlatilag minden háztartásban található, legtöbben az ételek ízesítésére használjuk. Egyik legfőbb pozitívuma, hogy fillérekért hozzájuthatunk a boltokban, nagyobb szupermarketekben pedig saját márkás ecetet is árulnak pár száz forintért. Az ecet különben nem újdonság, Kr.e. 3000-ben már Egyiptomban is használták, Kr.e. 5000-ben pedig a babilóniaiak alkalmazták fűszerként és tartósítószerként. Egyébiránt, az ecetet egy teljesen véletlen felfedezésnek köszönhetjük, ugyanis egyszer valaki hagyott megsavanyodni egy üveg bort… No de lássuk, milyen sokféle képpen tudjuk használni az ecetet!

Univerzális tisztítószerként

Ablakpucolásra, tükrök tisztítására, vízkőoldásra, szappanmaradék eltávolítására akár a konyhában, akár a fürdőszobában! Megtisztíthatjuk vele a mosdókagylót a zuhanykabint, illetve a sütőt, a mikrót és a mosogatógépet is! Az ecet nem csak a lerakódott szennyeződéseket távolítja el, de fertőtlenít is.

Foltok eltávolítása

Folt maradt a kedvenc felsődön a mosás után? Semmi gond! Oldj fel egy teáskanál szódabikarbonát és egy evőkanál ecetet két csésze vízben, öntsd a foltra, hagyd állni, és utána mosd ki a mosógépben.

Dugulás ellen

Ha nem folyik le rendesen a lefolyó, akkor egyszerűen önts bele ecetet! Filléres megoldás a méregdrága lefolyótisztítókkal szemben, és legalább annyira hatékony.

Mécsesek, párologtatók tisztítása

Áztasd ecetes vízbe a kedvenc párologtatód, és egy óra múlva garantáltan olyan lesz mint új korában! Az ecet minden szennyeződést felold, még az illóolajok nyomát is.

Evőeszközök fényesítése

Vendégeket vársz ebédre, de a kanalak, villák, kések nem ragyognak úgy, ahogy szeretnéd? Semmi gond, öntsd egy kis ecetet kozmetikai vattakorongra, és dörzsöld át vele az evőeszközöket.

Kávéfoltok

A kedvenc kávésbögrénken, teáscsészénken rendszeres használat során bizony mosogatással el nem távolítható tea- és kávéfoltok jelennek meg. Ezeket bátran áztasd ecetes vízbe, és egy óra múlva már nyoma sem lesz a foltoknak.

Szőnyeg és kárpit

Az ecet a textíliákból is képes kivenni a makacs foltokat, de azért bánj vele körültekintően, nehogy kárt okozzon az anyagban!

Hangyák ellen

A hangyák utálják az ecet szagát, tehát, ha rendszeresen áttörlöd ecetes vízzel az ablakpárkányokat és az ajtófélfát, akkor biztosan nem fogják birtokba venni a lakásodat.

Tekintsd meg nappali/ esti, ingyenes képzéseinket!

Kérdés esetén keress bennünket bizalommal!

Telefon: +36-1-4033585, +36-30-1952790

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.