Így ütemezd az alvásod, hogy kipihent legyél

Neked is biztosan feltűnt, hogy egyre több különböző szakértő foglalkozik az alvással, és szinte napról napra születnek új cikkek a témában. Az orvostudománynak köszönhetően már tudjuk, hogy a kevés, vagy nem megfelelő minőségű alvás komoly egészségügyi problémákat okozhat: növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések esélyét, nő a kettes típusú diabétesz kialakulásának kockázata, továbbá elhízáshoz vezethet. De nem is kell ilyen messzire mennünk, hiszen, ha nem pihened ki magad, te is érzed, hogy „dobhatod a kukába” a következő napot: fáradt vagy, nem tudsz koncentrálni, nem jutnak eszedbe dolgok, nyűgösnek érzed magad és türelmetlenné válsz. Rendben, de mit tehetünk, hogy jól aludjunk? Ebben a bejegyzésünkben pontokba szedtük neked a legfontosabb dolgokat, amire érdemes odafigyelned, ha szeretnéd karbantartani az alvásodat.

Feküdj le mindig azonos időpontban. Lehetőség szerint minden nap nagyjából ugyanakkor bújj be az ágyba; este 10 és 11 óra között pedig aludj el. Az éjfél utáni elalvás állítólag már nem annyira pihentető, mint ha éjfél előtt álomba szenderedünk.

Aludj éjszaka 7-9 órát. Ennél kevesebb idő nem elegendő ahhoz, hogy kipihend a nap fáradalmait, az agyad feldolgozza a veled történteket, és a szervezeted felkészüljön a következő napra.

Aludj megszakítás nélkül. Próbáld úgy időzíteni az esti folyadékfogyasztást, hogy éjjel ne kelljen felkelned, hogy kimenj a mosdóba. Azok az emberek, akik éjszaka fel-felébrednek, sokkal fáradtabbnak érzik magukat másnap (még akkor is, ha rövid idő alatt vissza tudnak aludni).

Mindig ugyanakkor kelj fel reggel. Ha minden reggel azonos időpontban ébredsz, akkor a szervezeted rövid idő alatt hozzászokik, ezzel szemben, ha az ébredés időpontja változó, azzal összezavarod a biológiai órádat.

Ne legyen túl meleg a hálószobában. Ha igazán pihentető alvásra vágysz, akkor éjszakára célszerű lejjebb venni a fűtést vagy résnyire kinyitni az ablakot. A megfelelő takarót is e szerint válaszd ki, a nagyon meleg paplan nem a leginkább megfelelő választás, hiszen ha éjszaka meleged van vagy esetleg izzadni kezdesz, arra egészen biztosan fel fogsz ébredni, és máris lőttek a megszakítás nélküli 7-9 óra alvásnak.

Tekintsd meg nappali/ esti, ingyenes képzéseinket!

Kérdés esetén keress bennünket bizalommal!

Telefon: +36-1-4033585, +36-30-1952790

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.