Milyen élelmiszerekben vannak természetes probiotikumok?

Az emésztőrendszerünkben élő mikroorganizmusoknak fontos szerepük van az egészségünk megőrzésében. Ezek a mikroorganizmusok, köztük a probiotikumok, segíthetnek egyensúlyban tartani a bélflóránkat és javítani az emésztést. A megfelelő mennyiségű és minőségű probiotikum bevitelének érdekében érdemes ismerni a legjobb probiotikum-forrásokat.

Joghurt

A joghurt valószínűleg a legismertebb probiotikum forrás. Tartalmazza a Lactobacillus és Bifidobacterium fajokat, amelyek segíthetnek az emésztési problémák csökkentésében és az immunrendszer erősítésében.

Kefír

A kefír hatása hasonló a joghurtéhoz, de általában több különböző probiotikum törzset tartalmaz. Ezenkívül a kefír kalciumban és fehérjében is gazdag, ami további előnyökkel járhat az egészségünk szempontjából.

Savanyú káposzta

A savanyú káposzta (a többi fermentált ételhez hasonlóan) gazdag probiotikumokban. A káposzta fermentációja során előálló tejsavbaktériumok elősegítik az egészséges bélflóra kialakulását.

Kimchi

A koreai eredetű kimchi hasonló az egyéb savanyított zöldségekhez, és szintén nagyszerű probiotikum forrás. A káposzta és fűszerek kombinációja serkenti a jó baktériumok szaporodását.

Misosz

A misosz (vagy miso) egy japán eredetű paszta, amelyet szója és egyéb hüvelyesek erjesztésével állítanak elő. Ez a paszta gazdag probiotikumokban és enzimekben, amelyek támogathatják az emésztést és az immunrendszert.

Kombucha

A kombucha egy fermentált ital, amelyet édes teából állítanak elő. Tartalmazhat különféle probiotikum törzseket, és jótékony hatással lehet a bélflórára és az általános egészségre.

Csíráztatott ételek

A csíráztatott magok és hüvelyesek magas rost- és enzimtartalmuk miatt elősegíthetik az emésztést és a probiotikumok növekedését a bélben.

Görög joghurt

A görög joghurt is kiváló probiotikum forrás. A sűrűbb állaga miatt általában magasabb a probiotikum tartalma is.

Az egészséges bélflóra fenntartásához fontos a változatos és kiegyensúlyozott étrend, amely magában foglalja ezeket a probiotikum forrásokat. És láthatod, a természetben tényleg minden megtalálható, amire az emberi szervezetnek szüksége van, nem feltétlenül kell ezeket gyógyszertárakban beszerezni… Azonban, ha valaki komoly emésztési problémákkal küzd, érdemes szakember tanácsát kérni a megfelelő probiotikum kiegészítők alkalmazásáról. Az egészséges bélflóra jelentősen

Tekintsd meg nappali/ esti, ingyenes képzéseinket!

Kérdés esetén keress bennünket bizalommal!

Telefon: +36-1-4033585, +36-30-1952790

E-mail: info@gourmand-iskola.hu

Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 102.